گروه سنجی در بحث مهد کودکها نیز انجام شد و نتایج بسیار جالبی را به بار اورد بگونه ای که مسئول واحد مهد کودک ها را در اداره کل بهزیستی خراسان رضوی سرکار خانم بختیاری آن را مورد توجه قرار داد ودرخواست انجام آن را به صورت گسترده در مشهد نمود.طی انجام این طرح :
الف.کارکردهای منفی مربیان مهد کودکها ونقاط ضعف مدیریت آنها را نمایان می سازد.
ب.به والدین کمک می کند تا از وضعیت روابط اجتماعی کودک ونقاط قوت و ضعف اوآگاه گردد.
ج.به هدایت برنامه ریزی پرورشی مدیریت مهدکودکها و والدین یاری می رساند.
چنانچه ملاحظه میشود کلاس پیشدبستانی 2 با هدایت و آموزش مربی کلاس (مانیا جون) به دو گروه A و B تفکیک شده است، این تفکیک پس از چیدن بچههای کلاس بر اساس انتخابهای متقابل و طردهای متقابل آنان شکل گرفته است. در واقع دو گروه A و B به لحاظ جنسیت به دو گروه کاملاً جدا میباشند،مشاهده میگردد که گروه A شامل دختران کلاس دارای زیرمجموعه به نامهای الف، ج و ر میباشد، این در زیرمجموعه هیچگونه ارتباطی با یکدیگر مطابق نمودار کلاس برقرار نساختهاند اما گروه B یا گروه متشکل از پسران کلاس نیز به دو زیرمجموعه (ب و د) تقسیم شده است. لازم به ذکر است که به سبب انتخابها و نیز طردهای بسیاری که کلاس بصورت متقابل رخ داده بود، و نیز به منظور فهم بهتر و جلوگیری از درهم ریختگی ارتباطات و شلوغ شدن نمودار، در این کلاس ما نمودار کامل کلاس را در دو نمودار رسم نمودیم بدین معنا که در یک نمودار گروههای همبسته کلاس نمایش داده شده است و در نمودار بعدی گروههای تضاد و روابط ناشی از طردهای متقابل، ترسیم شده است لذا توضیحات را نیز مطابق دو جدول جداگانه در اختیار شما میگذاریم.
اکنون خصایص ذیل را مطابق نمودار کلاس برای دو گروه A و B بر میشماریم:
اما گروه A:
1- این گروه از سه زیرمجموعه منفک از هم تشکیل شده است، بدین صورت که «مجموعه الف» به معنای گروه دختران محبوب کلاس میباشد. «مجموعه ب» گروه دختران نیمه محبوب و معمولی میباشد و «مجموعه ر» یک گروه دونفره متشکل از دختران مطرود و منزوی در کلاس میباشد.
2- «مجموعه الف» با داشتن سه عضو از همبستگی بالایی برخوردارند ضمن اینکه این مجموعه ارتباطات ضعیفی را با «مجموعه ب» یعنی پسران محبوب کلاس برقرار ساخته است. این مجموعه علیرغم ارتباطاتی با گروه «ب» ارتباطی با دوگروه دختر دیگر کلاس (مجموعه ج و ر) برقرار نساخته است.
3- «مجموعه ج» در گروه A نیز یک مجموعه بهم پیوسته با شش نفر عضو میباشد. این مجموعه چنانچه ذکر شد شامل دختران نیمهمحبوب و معمولی به لحاظ ارتباطات اجتماعی میباشد. این گروه نیز با مجموعه (الف و ر) ارتباط برقرار نساخته است. نکته جالب توجه، وجود عدم سازگاری بین دو مجموعه (الف و ج) و نیز مجموعه (الف) با مجموعه (د) از گروه پسران میباشد.
4- در مجموعه (ر) در گروه A شامل دو نفر از مطرودین و منزویهای کلاس میباشند. این مجموعه دونفره با هیچ یک از مجموعههای محبوب گروههای A و B و نیز مجموعه (ج) ارتباط یا عدم سازگاری نداشته است. نکته جالب در خصوص این گروه تضاد بسیار زیاد آن با مجموعه (د) یعنی گروه پسران مطرود کلاس میباشد.
5- لازم به ذکر است که وجود طرد و تضاد در گروه A نسبت به گروه B بسیار پایین میباشد.
گروه B:
1- این گروه هرچند از دو مجموعه (ب و د) تشکیل شده است اما در عین حال با یکدیگر دارای ارتباطات ضعیفی نیز میباشند. مجموعه (ب) شامل محبوبین گروه B و مجموعه (د) شامل مطرودین گروه B میباشند. به عبارت دیگر گروه B یعنی پسران به دو مجموعه محبوبین و مطرودین تقسیم شده است.
2- مجموعه (ب) از گروه A با حضور شش عضو از کودکان کلاس تشکیل شده است که همگی انسجام و همبستگی خوبی را در مجموعه (ب) با یکدیگر دارند.
3- مجموعه (د) یا مطرودین کلاس نیز تشکیل یک مجموعه سه نفره را دادهاند که در این مجموعه دارای ارتباطات محکمی با یکدیگر هستند.
4- دو مجموعه حاضر در گروه B نسبت به یکدیگر دچار طردهای فراوانی میباشند. چنانچه ملاحظه میشود بیشترین طرد کلاس مربوط به ناسازگاری همین دو مجموعه در گروه B میباشند، بصورتی که هر پسری تقریباً دو طرد نسبت به مجموعه (د) دارد. نتیجتاً باید اذعان داشت که این گروه نسبت به گروه A از میزان تضاد و طرد بالایی برخوردار میباشد.